Traumaverwerking met psychotherapeut Utrecht

Een trauma is een beschadiging van je innerlijk. Er is iets ‘stuk gegaan’ van binnen. Dat trauma is ontstaan door een hele heftige gebeurtenis. Iets dat je overkwam of dat je gezien hebt. Dat kan heel lang geleden zijn, maar ook recent.

Je kunt zo’n trauma – ook wel genoemd Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) – verwerkt hebben, je kunt jezelf genezen, met vrienden en naasten. Veel trauma’s worden zo geheeld. Na verloop van tijd is de beschadiging eenvoudigweg verdwenen.

Gevangen in het moment

Soms heeft een traumatische ervaring blijvende gevolgen. Of je wilt of niet, het trauma dringt zich aan je op, vlak voor het slapen, op momenten dat je er niet op voorbereid bent of door een geluid dat je hoort. Het kan zich ook uiten in schrikachtigheid, angst, prikkelbaarheid en in nachtmerries. Het kan zelfs zo zijn dat het trauma je werkelijkheid een beetje verandert en dat je dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn.

Beschadigd zelfbeeld

Meestal gaan mensen zichzelf anders zien. Het beeld dat je van jezelf hebt is beschadigd. Mensen schamen zich, voelen zich machteloos, incompetent, zwak of schuldig. Dit beschadigde zelfbeeld maakt deel uit van het trauma. Ook dat moet zich herstellen.

Verwerken is werk

Het volledig verwerken van een trauma is hard werken. Met een psycholoog kun je dat proces versnellen én er zeker van zijn dat je de stappen goed doorloopt zodat de kans kleiner is dat je later nog eens last krijgt van het trauma.

Vertrouwen opbouwen

Soms is het moeilijk om überhaupt te kunnen praten over wat je hebt meegemaakt. Je bent wellicht bang dat de symptomen zullen toenemen. We zoeken daarom naar manieren om ernaar te kunnen kijken, en om te gaan met de emoties die dat oproept.

Daarna pakken we het trauma aan. Het doel daarvan is het reduceren van de angst voor de traumatische herinneringen. Die moet als het ware uitdoven. Vaak is EMDR (‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’) daarvoor een effectieve methode. Het is een erg succesvolle techniek gebleken om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Zonder uitgebreide gesprekken en in relatief korte tijd.

Ook online therapie kan helpen

Trauma kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kun helemaal in je eigen tijd en tempo doen. Interesse? Neem dan even een kijkje op: online therapie.

Contact psychologen Utrecht

Voor advies en antwoord op je vragen kun je bellen met Psychologen Nederland. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie. Zo kunnen ze goed inschatten waarmee jij het snelst bent geholpen. Je krijgt altijd persoonlijk en passend advies en een goede psycholoog. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je inplannen. Bel ons op: 085-4014720.