Relatietherapie in Utrecht met relatietherapeut

De behoefte aan een veilige emotionele band zit ingebakken. We hebben allemaal behoefte aan die ene ander van wie wij op aan kunnen en voor wie wij de belangrijkste zijn. Relatieconflicten treden vooral op als die verbondenheid door een van de partners niet meer wordt gevoeld.

Als een partner emotioneel niet beschikbaar is of je niet waardeert, bezorgt dat de ander pijn, woede, verdriet en vooral angst. Dat uit zich in overmatig eisen stellen, kritiek leveren, vastklampen of juist terugtrekken.

Herken je dit of ben je wellicht al beland in de fase van de slepende ruzies, dan wordt het hoog tijd om contact op te nemen met Relatietherapie Utrecht.

Het goede nieuws is dat die ruzies noodkreten zijn waarmee jullie aangeven dat je elkaar nodig hebt. Er is nog een basis om op te bouwen.

En wat als de ander nou niet wil?

Om uit de crisis te komen, om jullie relatie te veranderen. Moeten jullie allebei willen en bereid zijn er werk voor te doen. Na de eerste verkennende gesprekken wordt vaak al duidelijk of er nog sprake is van ‘houden van’. Kennismaking en uitleg over de behandelmethode maakt vaak duidelijk wat er valt te winnen bij relatietherapie Utrecht. Doorgaans werkt dat motiverend voor beide partijen: het neemt – meestal – de weerstand weg die partners kunnen koesteren.

Ik krijg vast van alles de schuld

Relaties verzanden vaak in ruzies en verwijten. Het gevolg daarvan is dat je allebei smacht naar erkenning. Die erkenning zal ik je geven. Erkenning van je woede, je wanhoop je pijn en je gemis. Dat is iets anders dan dat de therapeut als scheidsrechter gaat optreden.

Het is niet zo dat de een de schuld heeft en de ander gelijk. Het is de interactie die spaak loopt. Jullie relatie wordt vergiftigd door de manier waarop jullie samen het misverstand in leven houden. Aan die interactie gaan we werken.

Werkt zo’n therapie nou?

Ik heb me gespecialiseerd in een behandelmethode voor relatieproblemen die EFT heet, Emotionally focused therapy; een vorm van relatietherapie die zich richt op emoties als drijvende kracht in ons leven. Daar ligt de kern van het herstel. Wanneer degene van wie we houden zijn of haar diepste gevoelens toont, raken we bewogen. Als gevolg daarvan bewegen we weer naar elkaar toe en kunnen we elkaar geven wat we nodig hebben.

Respectvol uit elkaar gaan

Soms blijkt uit de gesprekken dat er te weinig basis bestaat om samen verder te kunnen. Je kunt op heel veel manieren uit elkaar gaan. Relatiegesprekken kunnen helpen om dit op een respectvolle manier te doen. Respectvol naar jullie tijd samen, naar de ander, jezelf en naar eventuele kinderen. Uit elkaar gaan is veel meer dan een punt zetten en alleen doorgaan. Als je dat samen zorgvuldig doet, sluit je een periode van jouw/jullie leven op een waardige manier af. Bovendien kun je door het inzicht van Relatietherapie Utrecht in je eigen aandeel de kans verkleinen dat je in een volgende relatie in hetzelfde terecht komt.

Contact psychologen Utrecht

Voor advies en antwoord op je vragen kun je bellen met Psychologen Nederland. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie. Zo kunnen ze goed inschatten waarmee jij het snelst bent geholpen. Je krijgt altijd persoonlijk en passend advies en een goede psycholoog. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je inplannen. Bel ons op: 085-4014720.