Emotionally focused therapy (EFT) bij Relatietherapie Utrecht

Emotionally focused therapy

EFT relatietherapie is een hele succesvolle manier om je door een moeilijke periode in een relatie te loodsen.
De basisgedachte is dat jullie zijn vastgelopen in conflicten of juist van elkaar verwijderen omdat jullie steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar reageren. Dat tast een heel basaal gevoel van verbondenheid en veiligheid aan. En dat gaat van kwaad tot erger.

Jullie reageren allergisch op bepaalde aspecten van elkaar. Of jullie zonderen je juist af. En hoe langer dit patroon bestaat hoe meer jullie relatie erdoor ‘besmet’ raakt. Uiteindelijk draaien jullie elke keer weer hetzelfde riedeltje af. Jullie worden er moe van; soms te moe om nog te ‘strijden’ of om het anders te doen.
EFT relatietherapie laat zien wat er tussen jullie gebeurt en hoe dat de pijn en de wanhoop in stand houdt.

EFT relatietherapie: de cirkel

In de gesprekken help ik jullie de cirkel herkennen waarin jullie ronddraaien. In plaats van elkaar gaan jullie dat patroon als de vijand zien.

Vervolgens gaan we werken aan het uitspreken van angsten en verlangens. Daar ligt de kern van het herstel. Je zult merken dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing.

Wanneer degene van wie we houden zijn of haar diepste gevoelens toont, raken we bewogen. Als gevolg daarvan bewegen we weer naar elkaar toe en kunnen we elkaar geven wat we nodig hebben.

Emotionally focused therapy: 3 fases

Jullie zullen met EFT relatietherapie drie fases doorlopen:

  1. Doorbreek de protestpolka: Voordat we ook maar iets kunnen doen, moeten we het patroon gaan doorzien dat jullie nu gevangen houdt. Zo bereiken we dat het niet meer zo uit de hand loopt.
  2. Verkennen van jezelf en je partner: Nu jullie weer in gesprek zijn, kunnen jullie ook weer kwetsbaar zijn, elkaar opnieuw ontdekken en meer gaan begrijpen wat er bij jullie beiden van binnen leeft. Dit is de verdiepingsfase.
  3. Plannen maken: Het is (weer) veilig genoeg om je kwetsbaarheden te laten zien. Jullie kunnen er over en weer goed mee omgaan. Nu is het zaak om de nieuwe verbondenheid te beschermen.

Contact psychologen Utrecht

Voor advies en antwoord op je vragen kun je bellen met Psychologen Nederland. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie. Zo kunnen ze goed inschatten waarmee jij het snelst bent geholpen. Je krijgt altijd persoonlijk en passend advies en een goede psycholoog. Er is geen wachtlijst en wij kunnen direct een afspraak voor je inplannen. Bel ons op: 085-4014720.